Groepstherapie (verslavingsproblemen)

Problemen met alcohol? Verslaafd aan drugs of medicatie?
In onze praktijk bieden we de mogelijkheid tot groepsbijeenkomsten voor mensen die kampen met verslavingsproblemen. Starten kan zodra er plaats is in de groep. Vooral personen met een alcoholprobleem nemen deel. Ook mensen die kampen met een verslaving aan drugs of medicatie kunnen hier terecht.
Goede redenen om deel te nemen!
Als alcohol het welzijn in je leven verteert en je relatie, werk en vrijetijdsbesteding lijden onder je alcoholmisbruik, dan kan je best stoppen met drinken.
Met je verstand weet je dat. Maar daadwerkelijk en volgehouden stoppen met drinken, dat is een ander paar mouwen. Vaak is stoppen een proces van vallen en opstaan, waarbij professionele hulp noodzakelijk is om de slaagkansen te verhogen en je motivatie te versterken.
Groepssessies werken preventief en ondersteunend. Ze voorkomen terugval in de verslaving. Praten met anderen ondersteunt de wil om een punt te zetten achter het misbruik van een middel.
Ook kan je bij de groep aansluiten om te voorkomen dat je afglijdt in een spiraal van alcoholmisbruik. Je stopt op eigen kracht en de groep biedt je de steun om dit vol te houden. Op die wijze kan je allerlei moeilijkheden voorkomen of tijdig verhelpen, zonder dat een opname nodig is.
We begeleiden deze groepssessies op een therapeutische wijze. We bieden regelmatig sessies aan met aandacht voor onderwerpen en inzichten die nuttig zijn voor mensen met een verslavingsprobleem.

Hoe starten?
Deelname aan deze groep kan op eigen initiatief en verloopt vaak via een verwijzing door de huisarts of psychiater. In een eerste individueel gesprek maken we kennis, wisselen we van gedachten over uw verslavingsprobleem en gaan we na of gesprekken met een groep lotgenoten een goed aanbod is voor jou. Als dat zo is, kan je deelnemen.
Mensen starten ook na een residentiƫle behandeling. Na de opname volgt immers een moeilijke periode, waarin de druk zwaar kan wegen. Je stapt dan terug in het ritme van het dagelijks leven. De verleiding om het gebruik van alcohol of een ander middel weer op te nemen, is zeer reƫel. Vaak besef je dit als het te laat is of op een ogenblik dat stoppen opnieuw moeilijk is.

Indien je interesse hebt of meer informatie wenst, kan je contact nemen met Johan Ieven.

Psycholoog Landen biedt ook andere begeleidingsvormen aan voor volwassenen.

 Johan Ieven
Hoogstraat 28
3400 Landen
0485/93.82.23
   
 Saartje Ieven
Kerkstraat 12
3400 Landen
0495/14.42.42
   
 Jimmy Swalens
Kerkstraat 12
3400 Landen
0496/83.07.43
pic_004
pic_002__3_